nasiona konopi

Pięć powodów, dla których warto jeść nasiona konopi

Nasiona konopi zawierają jedynie śladowe ilości psychoaktywnej substancji THC i nie są narkotykiem. Posypuj nimi makaron, sałatki, dodawaj do smoothie, mieszaj z poranną owsianką – nasiona konopi są uniwersalne i smakują świetnie.

5 korzyści zdrowotnych wynikających z dodawania nasion konopi do żywności:

Korzyści z nasion konopi sprawiły, że znalazły się na szczycie listy zdrowej żywności.

  1. Źródło białka. Nasiona konopi zawierają białko roślinne zawierające wszystkie 9 niezbędnych aminokwasów, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć. Ponadto ich strawność białka jest nawet lepsza niż zbóż, orzechów i roślin strączkowych.
  2. Pomoc w trawieniu. Błonnik w nasionach konopi może zmniejszyć skoki cukru we krwi i regulować poziom cholesterolu. Tylko 3 łyżki nasion zawierają 14,4% RDA zarówno rozpuszczalnego (20%), jak i nierozpuszczalnego (80%) błonnika.
  3. Łagodzi objawy PMS . Aż 80% kobiet zgłasza problemy fizyczne lub emocjonalne spowodowane PMS. Wynika to z wrażliwości na hormon prolaktynę. A kwas gamma-linolenowy w nasionach konopi wytwarza prostaglandynę, co zmniejsza działanie drażniącej prolaktyny.
  4. Chroni serce. Regularne spożywanie nasion konopi pomaga zapobiegać chorobom serca. Nasiona zawierają aminokwas argininę, która wytwarza tlenek azotu i wzmacnia naczynia krwionośne. To obniża ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko chorób serca, zakrzepów krwi i może pomóc w wyzdrowieniu po zawale serca.
  5. Pomoc w leczeniu chorób skóry. Nasiona te są bogate w kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3, które wzmacniają układ odpornościowy. Olej z nasion konopi łagodzi objawy egzemy, pomaga złagodzić suchość skóry, swędzenie i zmniejszyć zapotrzebowanie na leki na skórę.

Jak stosuje się nasiona konopi

Aby zmaksymalizować korzyści płynące z nasion konopi, osoba musi spożywać około 40 gram nasion konopi dziennie. Z nich przyrządza się następujące potrawy i napoje takie jak:

1. Mleko konopne. Musisz kupić nasiona konopi w Moskwie i wymieszać je z wodą odpowiednio w stosunku 1: 3. Ubij mieszaninę w blenderze i odcedź. Produkt można dodawać do sosów, przygotowywanych na jego bazie różnorodnych koktajli, koktajli owocowych. Doskonałe połączenia uzyskuje się z bananami, gruszkami, jabłkami, mango, malinami, cynamonem, miodem.

2. Owsianka. Aby je przyrządzić, weź równą ilość łuskanych nasion konopi, sezamu i słonecznika. Nasiona należy zalać wodą i pozostawić na noc. Następnie przepłukać masę, dodać pokrojone owoce i ubić w blenderze.

3. Desery. Z takiego składnika można zrobić pyszną, domową czekoladę.