Każdy z nas pragnie dbać o swoje zdrowie i działać profilaktycznie, by chronić się przed wieloma groźnymi chorobami. Naturalne substancje o medycznych właściwościach są coraz bardziej popularne w naszym kraju. Ciekawą substancją o szerokim zastosowaniu w medycynie jest kwas kaprylowy.
Czym tak właściwie jest kwas kaprylowy?
Pod względem biochemicznym jest to organiczny kwas nasycony, ośmiowęglowy, którego inna nazwa to kwas oktanowy. Naturalnie występuje między innymi w tłuszczach roślinnych, oleju kokosowym, oleju palmowym, ale także w tłuszczach zwierzęcych, takich jak na przykład tłuszcz kóz, owiec, ale i w tłuszczu pochodzącym z mleka królików, czy kozic i kóz. Wynika z tego, że jest to substancja w pełni naturalna, niezawierająca sztucznych substancji i konserwantów.
Kwas kaprylowy i jego działanie przeciwdrożdzakowe.
Warto wiedzieć, że kwas kaprylowy, który znajduje się tutaj, może być wykorzystany jako substancja o działaniu przeciwgrzybiczym, a dokładnie przeciw drożdżakowym. Jego działanie polega na łączeniu się z błonami komórek drożdżaków, co powoduje ich rozerwanie i śmierć komórki grzyba. Dzięki tym specjalnym właściwościom medycznym, może być on stosowany jako leczenie wspomagające na przykład grzybic układu pokarmowego i grzybic innych narządów i układów. Ta substancja poprawia samopoczucie i niweluje objawy z przewodu pokarmowego u osób zmagających się z grzybicą układu pokarmowego.
Działanie kwasu kaprylowego na przewód pokarmowy
Substancja ta ma działanie przeciwbiegunkowe i przeciwzapalne, szczególnie gdy połączona jest z cynkiem lub magnezem i wapniem. Co więcej, pobudza regenerację nabłonka jelita grubego i poprawia funkcje absorpcyjne jelit. Jest ważny w leczeniu takiej choroby jak choroba Leśniowskiego-Crohna, ponieważ przyspiesza gojenie owrzodzeń jelita cienkiego i grubego.