kwas foliowy

Kwas foliowy w ciąży – dlaczego metylowany kwas foliowy może być kluczem do zdrowego rozwoju dziecka

Kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników diety kobiet w ciąży. Jednak ostatnie badania sugerują, że kwas foliowy metylowany może być jeszcze bardziej skuteczną formą tej witaminy, szczególnie dla zdrowia rozwijającego się płodu. W tym artykule omówimy, czym jest kwas foliowy, dlaczego jest tak ważny dla ciężarnych kobiet, a także dlaczego kwas foliowy metylowany może być lepszym wyborem.

Czym jest kwas foliowy i dlaczego jest ważny dla kobiet w ciąży?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, która pełni ważną rolę w organizmie. Szczególnie ważna jest ona dla kobiet w ciąży, ponieważ kwas foliowy pomaga w prawidłowym rozwoju układu nerwowego płodu. Jest niezbędny do produkcji czerwonych krwinek, co zapobiega anemii. Ponadto, pomaga w produkcji i naprawie DNA, a także reguluje funkcjonowanie układu odpornościowego. Dlatego ważne jest, aby zapewnić sobie odpowiednią ilość kwasu foliowego, szczególnie w okresie ciąży.

Według badań, zaleca się, aby kobiety w ciąży przyjmowały około 400-800 mikrogramów kwasu foliowego dziennie. Jednak wiele kobiet nie zdaje sobie sprawy z tego, że są w ciąży aż do drugiego lub trzeciego miesiąca, dlatego ważne jest, aby suplementować go przed zajściem w ciążę. Kwas foliowy można znaleźć w wielu produktach spożywczych, takich jak szpinak, brukselka, brokuły, fasola i soczewica. Jednak zwykle trudno jest uzyskać odpowiednią ilość kwasu foliowego tylko z pożywienia. Dlatego zaleca się suplementację w postaci suplementu diety.

Kwas foliowy metylowany a tradycyjny kwas foliowy – co to jest i jak się różnią?

Ostatnio coraz częściej mówi się o kwasie foliowym metylowanym jako o bardziej skutecznej formie kwasu foliowego.

Kwas foliowy metylowany, zwany również 5-metylotetrahydrofolianem (5-MTHF), to biologicznie aktywna forma kwasu foliowego, która występuje naturalnie w organizmie. W przeciwieństwie do tradycyjnego kwasu foliowego, który musi być przetworzony przez organizm, aby stał się biologicznie aktywny, metylowany jest gotowy do użycia.

Kwas foliowy metylowany i tradycyjny kwas foliowy różnią się również w procesie przyswajania. Tradycyjny kwas foliowy musi być przekształcony w biologicznie aktywną formę wątrobie, a następnie transportowany do tkanek. Natomiast kwas foliowy metylowany jest już gotowy do użycia przez organizm, co pozwala na szybsze i skuteczniejsze wchłanianie.

Metylowana forma jest szczególnie ważna dla kobiet w ciąży, ponieważ jest bardziej skuteczna w zapobieganiu wadom cewy nerwowej u płodu. Badania wykazały, że suplementacja kwasu foliowego metylowanego może być bardziej skuteczna w zapobieganiu wadom rozwojowym płodu niż tradycyjny kwas foliowy.