witaminy na oczy

Jakie witaminy na oczy warto stosować?

Wzrok jest bardzo ważnym zmysłem. Pozwala planować ruchy oraz przemieszczać się naturalnie, bez zbędnych problemów. Dzięki zmysłowi wzroku człowiek jest w stanie orientować się w przestrzeni i odnajdywać w otaczającej rzeczywistości. W jaki sposób zachować dobry stan wzroku na dłużej? Jak zachować wyrazistość spojrzenia na długie lata? Co warto dodać do diety, aby oczy funkcjonowały bez zarzutu?

Jakie witaminy dla oczu warto stosować?

Jakość wzroku zależy od wielu czynników. Jednym z nich na pewno jest dieta. Do zachowania prawidłowej kondycji wzroku warto postawić w diecie na produkty, które są bogate w witaminy. Na wzrok korzystnie wpływają:

– witamina A
– witamina C
– witamina D
– witamina E
– witaminy z grupy B

Wprowadzenie do diety produktów bogatych w te witaminy nie tylko wpłynie korzystnie na poprawę wzroku, ale również na pielęgnację tkanek, z których zbudowane są oczy. Witaminy na wzrok zmniejszą również prawdopodobieństwo wystąpienia niechcianych chorób (do kupienia tutaj). 

W jakich produktach występują poszczególne witaminy?

Pierwszą z witamin, która korzystnie wpływa na wzrok jest witamina A. Dzięki niej siatkówka oka jest w stanie poprawnie funkcjonować. Jej niedobór w diecie powoduje możliwość zachorowania na ślepotę zmierzchową, zwaną inaczej kurzą ślepotą. Jest to brak możliwości widzenia po zmroku. Jej niedobór może także powodować wysychanie spojówki i rogówki, a nawet martwicy rogówki. Dzięki odpowiedniej ilości witaminy A w diecie oko jest odpowiednio nawilżone. Witamina A znajduje się takich produktach jak słodkie ziemniaki, szpinak, jarmuż, dynia, mango, morele, marchew oraz wątróbka. Kolejną ważną witaminą, która wpływa  na funkcjonowanie w wzroku jest witamina C. Stosowanie tej witaminy dla oczu zapobiega rozwojowi zaćmy. Dzięki niej możliwa jest również produkcja płynu łzowego. Witamina C występuje w takich produktach jak dzika róża, pietruszka, czerwona papryka, chrzan, brukselka, czarna porzeczka oraz truskawki.

Witaminy na wzrok – jakie jeszcze produkty warto spożywać?

Kolejna z serii witaminy na wzrok jest witamina E. Dzięki niej witamina A jest łatwiej przyswajalna. Występuje w migdałach, słoneczniku oraz orzechach ziemnych i laskowych. Jest dostępna również w olejach. Następne witaminy na oczy to witaminy z grupy B, które korzystnie wpływają na stan wzroku i zwiększają ich odporność. Przeciwdziałają również wysychaniu powierzchni oka oraz nadwrażliwości. Znajdują się w warzywach takich jak marchew, rzepa, czy kapusta. Na jakie jeszcze dobre witaminy na wzrok warto zwrócić uwagę? Warto postawić na produkty bogate w witaminę D. Jej brak w diecie powoduje rozwój jaskry oraz zapalenie spojówek, czy nawet zwyrodnienie plamki. Występuje m.in. w rybach, nabiale oraz grzybach.