Prozdrowotne właściwości ziemi okrzemkowej

Ziemia okrzemkowa to miękka skała, w skład której wchodzi przede wszystkim krzemionka. Posiada ona szereg właściwości, które są korzystne dla zdrowia.

Skład ziemi okrzemkowej
Ziemię okrzemkową można znaleźć w dwóch, różnych odmianach, które znacząco się od siebie różnią. Pierwsza z nich przeznaczona jest do kontaktu z żywnością, natomiast druga jest materiałem przemysłowym. Oba rodzaje tego produktu posiadają skład, który w znaczący sposób się od siebie różni. Skład ziemi okrzemkowej, która przeznaczona jest do kontaktu z żywnością, obejmuje w znaczących ilościach krzem oraz wapń, a także w mniejszych ilościach sód, magnez oraz żelazo. Znajdują się w niej również śladowe ilości takich pierwiastków jak miedź, tytan, bor, a także cyrkon i mangan.

Właściwości ziemi okrzemkowej
Ziemia okrzemkowa (https://evita.sklep.pl/pl/blog/Zastosowanie-ziemi-okrzemkowej/26) posiada bardzo zróżnicowane właściwości, które są zależne przede wszystkim od jej rodzaju. Ziemia wykorzystywana do celów przemysłowych używana jest najczęściej jako filtr, a także środek bakteriobójczy oraz izolacyjny. Natomiast ziemia, którą wykorzystuje się do celów spożywczych posiada szereg właściwości o charakterze prozdrowotnym. Przede wszystkim jej głównym zadaniem jest oczyszczanie organizmu z toksyn, walka z toczącymi się infekcjami, poprawa odporności, a także obniżanie poziomu złego cholesterolu, który znajduje się we krwi. Z powodzeniem każdy może korzystać z jej fantastycznych właściwości.