Roślina ta nazywana jest inaczej polską mimozą. Rośnie w ogródkach, porasta łąki oraz pola i występuje w kilku odmianach. Jednak nawłoć przede wszystkim ma swoje zastosowanie w ziołolecznictwie.
Rodzaje nawłoci
Nawłoć możemy podzielić na cztery rodzaje:
- odmiana pospolita, wyróżnia się żółtymi kwiatami zebranymi w koszyczki oraz podłużnymi liśćmi. Ten rodzaj nawłoci możemy spotkać w Polsce na łąkach lub w zaroślach.
- Odmiana późna, osiąga do trzech metrów wysokości. Jej kwiaty są największe ze wszystkich odmian, a liście mają podłużny kształt i są owłosione.
- Odmiana kanadyjska, jest o ok. jeden metr wyższa od pospolitej i charakteryzuje się ostrymi i szorstkimi liśćmi.
- Odmiana ogrodowa, jest ostatnim z rodzajów nawłoci, dorasta do dwóch metrów i jak sama nazwa wskazuje jest hodowana w ogrodach.
Właściwości zdrowotne nawłoci
Nawłoć tak samo jak inne zioła lecznicze (https://www.lekinatury.pl/pl/encyklopedia-ziol/polskie-ziola-lecznicze.html), znana jest od wieków. Do tej pory sprzedawana jest w sklepach zielarskich jako znakomite zioło. Roślina ta posiada szereg działań jak m.in: ściągające, moczopędne, przeciwzakrzepowe, przeciwzapalne oraz odtruwające i przeciwbakteryjne. Oprócz tego do jej zadań należy uszczelnianie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi.
Niektóre osoby stosują nawłoć na świąd, wysypkę, otarcia czy podrażnienia skóry, ponieważ napar z tej rośliny zmniejsz uczucie swędzenia i podrażnienie. Nawłoć okazuje się pomocna w przypadku leczenia stanów zapalnych gardła, pochwy lub jamy ustnej. Stosowana w formie naparu zwiększa produkcję soków trawiennych i działa na przewód pokarmowy. Ze względu na działanie moczopędne jest polecana przy problemach z nerkami lub drogami moczowymi. W walce z przeziębieniem nawłoć działa rozgrzewająco, a jej regularne stosowanie wzmacnia układ krwionośny oraz serce.
Jak zrobić ocet i syrop z nawłoci?
Żeby zrobić syrop z nawłoci potrzebne nam będą:
- sok z cytryny,
- pęk kwiatów nawłoci
- cukier
Zalewamy kwiaty wrzącą wodą i gotujemy pod przykryciem. Następnie odcedzamy i dodajemy sok z cytryny oraz cukier w ilości 1/3 dodanej wody. Powstały roztwór podgrzewamy do rozpuszczenia się cukru, a po tym czasie przelewamy do butelek.
Ocet z nawłoci wykonywany jest z :
- kwiatów
- wody
- cukru
- ogryzków dwóch jabłek bez ogonków
- matki z octu jabłkowego.
Całość wystarczy zakryć ręcznikiem papierowym i mieszać codziennie łyżką. Po upływie tygodnia płyn przestaje się burzyć, a jabłka opadają na dno. Aby ocet był odpowiednio kwaśny, czynność tą należy powtarzać jeszcze przez około dwa tygodnie.
Choć nawłoć posiada wiele korzystnych zastosowań nie powinna być stosowana przez osoby z niewydolnością serca, jak również przez małe dzieci i kobiety w ciąży.