Jakie są czynniki zwiększające ryzyko alergii u dzieci?

Alergia to zbyt silna reakcja ze strony układu odpornościowego na skutek kontaktu organizmu z czynnikiem uczulającym. Może mieć ona różne podłoże, w tym choćby genetyczne.

Jakie są najczęstsze alergeny?


Do najczęściej występujących alergenów, które mogą wywoływać niekorzystne reakcje ze strony organizmu należą między innymi: białko mleka krowiego, białko jaja kurzego, pszenica, ryby, skorupiaki oraz orzechy.

Dlaczego alergia dotyka przede wszystkim dzieci?


Nadmierna reakcja układu immunologicznego dotyka przede wszystkim dzieci, ponieważ ich układ nie jest jeszcze w pełni rozwinięty. W ich przypadku może dochodzić do zwiększonego przenikania alergenów z układu pokarmowego do krwionośnego oraz uszkadzania błon śluzowych. Ryzyko niepożądanej reakcji ze strony układu odpornościowego u dzieci wzrasta gdy są one narażone na kontakt z dymem tytoniowym lub podlegają antybiotykoterapii, która zaburza naturalną florę bakteryjną jelit. Poza tym, tendencja do rozwoju alergii może mieć podłoże genetyczne.

W jaki sposób należy karmić dzieci dotknięte alergią?


Najlepszym sposobem karmienia dziecka z alergią jest podawanie mu mleka matki. Należy jednak pamiętać, o tym że alergia może dotykać zarówno dzieci karmione naturalnie, jak i karmione mlekiem modyfikowanym. Są również przypadki, w których z różnych powodów karmienie naturalne nie może być kontynuowane. Wówczas warto podać mleko bebilon pepti 2 https://www.aptekagalen.pl/bebilon-pepti-2-dha-400g, które dostarcza wszystkie potrzebne substancje odżywcze, a jednocześnie nie powoduje negatywnych dolegliwości. Bebilon pepti 2 pozwala skutecznie dbać o zdrowie maluchów.